2023.06.21

Elindult a Budapest Pay&GO tesztidőszaka a 100E járaton

 

2023. június 20-tól egy egyszerű és gyors digitális megoldással találkozhatnak a 100E Repülőtéri Expressz járatunk utasai. A BKK, a Mastercard, a Monet+, a K&H és az ArrivaBus együttműködésében elindult a Budapest Pay&GO tesztidőszaka. Az új digitális szolgáltatásnak köszönhetően a 100E járaton a jegyvásárlás és érvényesítés egyetlen mozdulattal történik, amelyhez csupán egy bankkártyára van szükség.

 

Újabb lépést a digitalizáció felé, hogy az érintett vállalatok elindították annak a technikai megoldásnak a próbaidőszakát, amely még gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a közösségi közlekedés használatát. A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy tapasztalatot szerezzen az új technológiáról. Az utasoknak a 100E Repülőtéri Expressz buszjáraton a jegyvásárláshoz és -érvényesítéshez nem lesz másra szükségük, csupán egy érintésmentes fizetési funkcióval rendelkező fizikai, vagy digitalizált bankkártyára.

 

A Budapest Pay&GO szolgáltatást az együttműködő felek a Városháza parkban kiállított 100E Repülőtéri Expresszen mutatták be. Kerpel-Fronius Gábor, okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója, Király Andrea, a K&H Csoport lakossági divízióvezetője és Berkes Tibor, a Mastercard Termék és Új fizetési megoldások igazgatója közösen szemléltették az új eszköz használatát és a szolgáltatás előnyeit.

 

A megszólalók elmondták, hogy a digitális fejlesztések egyszerűbbé, vonzóbbá és versenyképesebbé teszik a közösségi közlekedést. A megoldás más európai nagyvárosokban már sikerrel bizonyított, így a budapesti adaptáció számos jó gyakorlat átvételével valósul meg. Az innováció magasabb ügyfélélményt és elégedettséget eredményez, és a pilot projektben részt vevő vállalatok remélik, hogy a kedvező tapasztalatok után további járatokra tervezik a megoldás kiterjesztését.

 

Körmendi Anikó, az Arriva Hungary Zrt. vezérigazgatója végül így zárta a beszélgetést: „Büszkék vagyunk rá, hogy támogathatjuk a BKK innovatív projektjét, és a 100E járaton vezethetünk be ismét egy új technológiát. Az Arriva elkötelezett a digitalizáció iránt és a BKK-val szoros és gördülékeny együttműködésben sikeresen megvalósítottuk az új készülékek telepítését az autóbuszainkon.”

 

A budapesti Városház téren kiállított vadonatúj MAN autóbuszunkon mutatkozott be az új jegyvásárlási és fizetési technológia

 

Hogyan működik és miben más a Budapest Pay&GO?

 

Az újszerű technológiának köszönhetően az utasok előzetes regisztráció nélkül, bankkártyájuk, okostelefonjuk, vagy okosórájuk segítségével válthatnak jegyet a 100E Repülőtéri Expresszre. A járat utasainak nem lesz szükségük sem arra, hogy egy applikációban, vagy egyéb online felületen regisztráljanak, sem arra, hogy egy papírjegyet tartsanak maguknál az utazás végéig. Elegendő lesz csupán elővenniük a bankkártyájukat, vagy okoseszközüket és azt használniuk a járművön elhelyezett készüléknél. 

 

A Budapest Pay&GO nem keverendő össze azokkal a bankkártya alapú jegyvásárlási megoldásokkal, amelyeket helyi, illetve országos közlekedési társaságok már használnak Magyarországon. Ez a digitális szolgáltatás jóval több, mint egy hétköznapi bankkártyás vásárlás. Ugyanis a tranzakcióval együtt az érvényesítés is megtörténik, az ügyfelek bankkártyája pedig alkalmassá válik arra, hogy később, egy esetleges ellenőrzés esetén igazolja az utazási jogosultságot. Tehát nincs szükség sem papír, sem online jegyre. 

 

A fejlesztés célja, hogy az utasok gyorsabban, egyszerűbben végezhessék el a vásárlást és az érvényesítést, illetve, hogy a BudapestGO után egy újabb papírmentes, digitális megoldással népszerűsítsék a környezetbarát közösségi közlekedést – ehhez kiváló tapasztalatgyűjtésre nyújt lehetőséget a most induló projekt.

 

(Cikk fotók: Nyírő Simon / BKK, Krsják Attila / ArrivaBus)