2024.02.29

30 millió liter vizet takarít meg az Arriva

Az ArrivaBus üzemelteti a budapesti autóbuszok egyharmadát, ezzel a legnagyobb magánkézben lévő közlekedési szolgáltató hazánkban. A cég tavaly októberben az Andor utcai telephelyén egy új szennyvíz-visszaforgató rendszert állított üzembe a buszmosójában. Ezzel elindította az európai LIFEH2OBUS projekt tesztelési szakaszát, amelynek célja, hogy létrehozza az első európai legjobb vízgazdálkodási gyakorlatot az autóbusz-üzemeltetők számára, amelynek célja a vízkészlet-felhasználás hatékonyságának maximalizálása.

 

A LIFEH2OBUS az olasz, a magyar és a horvát Arriva vállalatok, valamint a Pluservice – a mobilitási ágazat integrált információs rendszereire (ERP) szakosodott szoftvercég – és a római Sapienza Egyetem együttműködéseként jött létre azzal a céllal, hogy folyamatosan egyre fenntarthatóbb és kisebb környezeti hatású mobilitási megoldásokat keresésen. A kezdeményezést az Európai Unió is támogatja a LIFE programon keresztül, amely a természet-, környezet- és éghajlatvédelmi stratégiai projektek finanszírozására irányul. A projekt célja, hogy Európa-szerte minél szélesebb körben bevált gyakorlatnak minősüljön a természeti erőforrások használatának csökkentése, megőrzése és újrahasznosítása. Ez a kezdeményezés teljes mértékben összhangban van a körforgásos gazdaság alapvető jellemzőivel: gyakran olyan modelleket használ, amelyek nem „őshonosan globalizálhatók”, hanem először helyi vagy ágazati szinten, konkrét igények kielégítésére jönnek létre, majd innen kezdik el őket mind szélesebb körben alkalmazni. 

 

A következő három évben a projekt keretében a javasolt gyakorlati megoldásokat nemcsak az olaszországi Grugliascóban, hanem az Arriva Csoport budapesti és horvátországi buszgarázsaiban is tesztelik majd.

 

A LIFEH2OBUS projekt keretében a vízfogyasztás csökkentésének három különböző innovatív módszerét fogják tesztelni és összehasonlítani: a szennyvíz visszanyerését és újrafelhasználását, a szennyvíz visszanyerését esővízgyűjtő rendszerekkel kombinálva, valamint egy új külső viaszolási technikát, amely jelentősen lecsökkenti a járművek tisztításához szükséges vízfelhasználást. A budapesti berendezést 2023. október végén adták át, és azóta megbízhatóan üzemel. Az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak, az Arriva hazai szakemberei szerint a kitűzött fenntarthatósági célok elérhetőek. Az Olaszországban telepített technológiát már szintén használják, és hasonlóan pozitív tapasztalatokról számoltak be az ottani kollégák, a horvátországi berendezés telepítése pedig hamarosan a végéhez ér és ők is meg tudják kezdeni a tesztelést.

A projekt keretében telepítendő vízvisszaforgató berendezés, beépítés előtt

 

 

30 millió liter víz megtakarítása a cél

 

A projekt próbaüzemétől azt az eredményt várják, hogy átlagosan 60% és 80% közötti vízmegtakarítást érhessenek el, ami mintegy 30 millió liter víz megtakarításának felel meg. Emellett az olasz berendezés esetén további járulékos előnyt jelent az elmúlt évek heves légköri zavarai miatt fennálló árvízkockázat csökkenése. A Pluservice által megvalósított és testreszabott "Intelligens Garázs Menedzsment" rendszerrel a projekt teljes időtartama alatt összegyűjtött és felügyelt funkcionális, környezeti és gazdasági adatokat a római La Sapienza Egyetem fogja elemezni. Ennek eredménye egy végső adatmátrix, amiből kiolvashatók majd a hatékonysági pontszámok, amellyel nyomon követhetők az egyes alkalmazások költségei, előnyei és hátrányai is. Ennek alapján a különböző technikák és helyszínek közül ki lehet majd választani a leghatékonyabb módszereket a flották mosásához használt víz újrahasznosítására. 

 

A LIFEH2OBUS ezenkívül minden helyi közösségi közlekedési szolgáltató számára elérhetővé tesz egy olyan dashboard-ot, amely segíthet a leghatékonyabb vízkészlet-gazdálkodási megoldások azonosításának és megvalósításának folyamatában, hiszen az intelligens digitális technológiák integrálása az ipari folyamatokba jelentős mértékben hozzájárul a vízfogyasztás csökkentéséhez, az erőforrásokkal való optimális gazdálkodáshoz és az időmegtakarításhoz.

 

A LIFE program stratégiai szerepe

 

Az Arriva fenntarthatósági stratégiájának megvalósítása szempontjából a projekt hosszú távú célja, hogy az adatok és a tapasztalatok megosztása révén értékes eszközt hozzon létre Európában a közösségi és az egyéni közlekedési szektorban.

 

Vinkovics Ákos, az Arriva magyar operációjának transzformációs vezetője kiemelte a LIFEH2OBUS stratégiai jelentőségét az intézmények, a gazdasági szereplők és a tagállamok közötti együttműködés terén is: „A projekt kifejezetten illeszkedik az Arriva fenntarthatósági céljaihoz és jelentős előrelépés abban is, hogy a magyarországi közösségi közlekedési szektor is egyre inkább törekedjen a fenntarthatóság felé. Az Európai Unió támogatása a LIFE kezdeményezés keretében lehetőséget ad arra, hogy megtaláljuk azt a megoldást, ami a legjobb gyakorlatot alakítja majd ki a magyar buszüzemeltető társaságok számára, hiszen közös érdekünk, hogy a vizet, az energiát és a természeti erőforrásokat minél jobban megóvjuk a következő generáció számára.”

 

(A címlapképen Körmendi Anikó, az ArrivaBus Kft. ügyvezető igazgatója és Vinkovics Ákos, az ArrivaBus transzformációs és innovációs vezetője a LIFEH2OBUS műtárgy átadóünnepségén. Fotó: Kóti Gergő / ArrivaBus)